De cavia

 

Wetenschappelijke naam : cavia porcellus
Lichaamslengte : 20-30cm
Gewicht : 800 - 1500 gram
Levensduur : 6-8 jaar

 

Geschiedenis
De cavia komt van oorsprong uit Zuid-Amerika . Tegen het begin van de 18de eeuw werden er al vele cavia's als huisdier gehouden in Europa .

 

Gedrag
Cavia's zijn dagactieve groepsdieren je moet ze dus altijd min. per 2 houden .  Men kan kiezen voor 2 zeugjes of een steriel koppel  . Twee beren kan ook maar dat kan al eens vlugger mislopen kijk hierbij goed naar leeftijd en het karakter van het dier . Bij groepen mag er slechts 1 beertje aanwezig zijn .

 

Huisvesting
Voor een koppel cavia's moet men rekening houden met een kooi(slaapruimte) van minimum 120 x 60 cm grondoppervlakte en 50cm hoog  . Daarnaast hebben ze ook een uitloopruimte  nodig waar ze voldoende ruimte hebben om te rennen dit kan door een grote ren aan de kooi te koppelen . Plaats de kooi niet in de tocht zoals alle andere dieren kunnen ze daar ernstig ziek van worden denk aan bv verkoudheid , longontsteking etc .Tijdens de zomer kunnen ze buiten gehouden worden in een buitenhok bescherm ze wel tegen wind en vocht maar ook tegen de zon voorzie altijd een schaduwplekje voor hen . ( let op bij hoge temperaturen )
*Inrichting
Als bodembedekking kan men gebruik maken van hennepvezel , back to nature of ecobale voorzie een laag van 10cm hieronder kan men een laagje krantenpapier leggen wat het schoonmaken prettiger maakt .  Een houten slaaphuisje is een must in elk verblijf let erop dat de ingang en binnenruimte groot genoeg is . Voorzie verschillende knaagspeeltjes , takken om verveling tegen te gaan en de tanden te slijten .

 

Verzorging
Wekelijks dient de kooi volledig schoongemaakt te worden , voor plekken die aangeslagen zijn kan men azijn gebruiken goed spoelen daarna . Dagelijks de kooi nakijken en keutels , urine , oud groenvoer etc. verwijderen .

 

Voeding
Cavia's zijn herbivoren in het wild eten ze heel de dag door grassen , bladeren , bloemen en planten . Als basisvoer kan men een kwalitatieve brok aanbieden zoals supreme selective ongeveer een .. gram per dier per dag . Ook dient er altijd vers hooi beschikbaar te zijn deze is belangenrijk voor de spijsvertering en tanden . Verder dient men aan te vullen met dagelijks vers groenvoer cavia's maken namelijk zelf geen vitamine c aan . Voorzie dagelijks vers drinkwater .