De chinchilla

 

Wetenschappelijke/latijnse naam : chinchilla lanigera

 

Lichaamslengte: 25-35cm lang

 

Staartlengte: 10-15 cm lang

 

Gewicht: 450-750 gram

 

Levensduur : 10-20 jaar

 

 

Geschiedenis

 

De chinchilla komt van oorsprong uit het hogere gelegen gebied in de Andesgebergte in Zuid-Amerika (Argentinie-Bolivia-Chili-Peru).

Ze leefden daar in kolonies op het droge en rotsachtige gebied in holen tussen dorre grassen en rotsspleten. In de 16de eeuw werden ze ontdekt door de Spanjaarden die ze de naam chinchilla gaven vernoemd naar de lokale bevolking de Chincha-Indianen. De diertjes werden massaal gevangen voor hun pels en sinds 1910 is de chinchilla zogoed als uitgestorven in het wild.

 

 

Gedrag

 

Chinchillas zijn groepsdieren en dienen dus altijd minstens per 2 of met meerdere gehouden worden. Onderling communiceren ze met verschillende geluidjes van zacht piepen tot knorren. Ook hebben ze een geurklier op de buik waardoor ze soortgenootjes herkennen. Chinchillas zijn schemer-nacht dieren overdag trekken ze zich terug in hun slaapverblijf en tegen de schemeravond zullen ze pas actief worden.

 *taal

 

Huisvesting

*kooi

 

Chinchillas hebben veel zorg nodig. De kooi dient ruim genoeg te zijn en beschikken over voldoende klautermogelijkheden.

Hoe groter de kooi hoe beter ! Men moet rekening houden met een kooi van ongeveer 100x50x120 cm.

Let op dat de kooi knaagbestendig is, er mag geen plastic aanwezig zijn in de kooi hier knagen ze onmiddellijk door.

Het beste kan men een voliëre , papegaaienkooi of royal suite gebruiken deze kan men volledig aanpassen naar hun behoefte.

Hou ook altijd rekening met de tralieafstand zodat de chinchilla niet kan ontsnappen.

Zorg tevens ervoor dat de kooi op een rustige plek staat uit de tocht en niet in fel zonlicht.

 

*inrichting

 

Als inrichting dient men verschillende plankjes op verschillende hoogtes te plaatsen. Deze kan men maken uit grenenhout.

Verder kunt u het verblijf aankleden met boomstammen of takken. Veilige soorten hout zijn : berk, beuk, brem, braam, esdoorn, hazelaar, linde, wilg, wijnstokken en fruitbomen (behalve citrus , kers en pruim ). Als bodembedekking kan men gebruik maken van hennepvezel en back to nature. Verder hebben chinchillas ook een plekje nodig waarin ze zich kunnen terugtrekken zoals een slaaphuisje, brug of bloempot. Let er steeds op dat de ingang en slaapruimte groot genoeg is. Door sommige worden hangmatjes ook gewaardeerd.

 

 

Verzorging

 

Het is belangrijk dat de chinchilla dagelijks over een zandbad kan beschikken. Ze verzorgen hun vacht door te baden in speciaal chinchillazand waardoor vuil en viezigheid worden verwijderd. Het beste is om een knaagbestendig ruim bakje dagelijks een uurtje in de kooi te zetten. Houd ook de ontlasting goed in het oog : de keutels dienen vrij hard te zijn zijn de keutels te zacht of wijken ze af van normaal dan is het teken dat er iets fout is, contacteer hiervoor een dierenarts. Chinchilla's hun tandjes groeien constant door, let erop dat deze voldoende afslijten en mooi over elkaar passen.

 

 

Voeding

  

Chinchillas hebben een heel gevoelig darmstelsel. In het wild leefden ze van dorre grassen, kruiden en struiken.

Aan te raden is om ze te voeren met een complete pelletkorrel zoals supreme selective 40gr/per dag : per dier en dagelijks vers hooi. Aanvullend kunt u ze verschillende gedroogde kruiden geven. Zorg ook voor dagelijks vers water. Het water kan men geven in een glazen drinkfles. Het is aan te bevelen om een kalksteenblok (ytonblok) te voorzien  aangezien deze helpt bij de gebitsverzorging en de opname van kalk.

 

Kruiden

pepermuntblad

 

paardebloem (mate)

 

meidoorn

 

berkenblad

 

brandnetel

 

rozenbottel

 

weegbree

 

groene haver

 

goudsbloem

 

klaver

 

venkel

 

 

 

 

Foto's : Pinterest